معرفی چیا (Salvia hispanica L.) به عنوان گیاه ارزشمند زراعی و دارویی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت، جیرفت. ایران.

2 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت، جیرفت. ایران

3 مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

چیا با نام علمی Salvia hispanicaگیاهی یکساله و از خانواده نعناعیان می‌باشد. این گیاه بومی جنوب مکزیک و شمال گواتمالا است. به لحاظ تجاری از دانه گیاه چیا، آرد، موسیلاژ و روغن تهیه می‌شود که در صنایع غذایی و داروسازی استفاده فراوان دارد. گیاه چیا با دارا بودن گلبرگ‌های ارغوانی، نیلی و سفید بعنوان یک گیاه زینتی در فضای سبز و بدلیل تولید زیست توده بالا بعنوان علوفه دام نیز کاربرد دارد. روغن چیا شامل اسیدهای چرب امگا 3 (54-67 درصد) و امگا 6 (12-21 درصد) که در گروه چربی‌های مفید قرار می‌گیرند و درصد آن بر اساس نوع منطقه، شرایط آب و هوایی و نحوه استخراج حدود 30 تا 33 درصد می‌باشد. کشور مکزیک بزرگترین تولید کننده چیا در جهان است، که عمده صادرات بذر آن به ژاپن، آمریکا و اروپا می‌باشد. چیا با سطح زیر کشت تقریبی 370،000 هکتار در مناطق مختلف جهان از قبیل کشورهای بولیوی، پاراگوئه، آرژانتین، مکزیک، استرالیا، آمریکای مرکزی، پرو، اکوادور، کلمبیا، ایالت متحده امریکا، شیلی، جنوب ایتالیا، برزیل، غنا و هند کشت می‌شود. از آنجا که اطلاعات اندکی در رابطه با معرفی و کشت و کار این گیاه در ایران موجود بوده و اغلب بذور وارداتی می باشند، لذا این بررسی با مرور پیشینه گیاه، گیاهشناسی، مراحل فنولوژیک، نیازهای اکولوژیکی مورد نیاز جهت کاشت، ارزش غذایی، ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی انجام شده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Introduction of Chia (Salvia hispanica L.) as a valuable crop plant and medicinal plant

نویسندگان [English]

  • Azam Seiedi 1
  • Bahareh Parsa Motlagh 2
  • Rostam Rostam Yazdani-Biouki 3
1 College of Agriculture, University of Jiroft, Iran
2 Faculty of Agriculture,University of Jiroft, Iran
3 National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
چکیده [English]

Chia (Salvia hispanica) is an annual plant of the Lamiaceae family. Its center of origin is in mountain areas of Mexico and Guatemala. Chia flour, mucilage and oil are made from Chia seeds that it is widely used in food and pharmaceutical industries. It is also used as an ornamental plant due to its beautiful flowers and is used as an animal feed due to the production of high biomass. Chia oil contains omega-3 fatty acids (67-54%) and omega-6 (12-21%), which are in the category of beneficial fat. Grain oil yield ranges from 29% to 33% depending on the area of origin of the chia, climatic conditions and the technique used for its extraction. The largest production center is located in Mexico, it currently exports seeds to Japan, USA, and Europe. Nowadays chia is commercially cultivated for 370,000 hectares in several agricultural regions worldwide, mainly in Bolivia, Paraguay, Argentina, Mexico, Australia, Central America, Peru, Ecuador, Colombia, USA, Chile, south Italy, Brazil, Ghana and India. Since there is a little information about the introduction and cultivation of this plant in Iran and the seeds of this plant are imported, therefore, this study was carried out with the aim of studying the plant's history, botany, ecological conditions required for planting, nutritional value, chemical compounds and medicinal uses to this plant was investigated and cultivated in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chia
  • medicinal plant
  • traditional medicine
  • Mucilagase