%0 Journal Article %T روش های مختلف خشک کردن می تواند خصوصیات کمی و کیفی اسانس رازیانه فلورنسی (Foeniculum vulgare var. azoricum) را تغییر دهد %J فناوری و گیاهان دارویی ایران %I انجمن علمی گیاهان دارویی ایران همکار صاحب امتیاز: مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی %Z 2645-5935 %A دانشمندی, محمدشاهین %A دوستگان, امیرحسین %A میرزایی, علی %A ناصح, رضا %D 2022 %\ 06/22/2022 %V 4 %N 2 %P 95-84 %! روش های مختلف خشک کردن می تواند خصوصیات کمی و کیفی اسانس رازیانه فلورنسی (Foeniculum vulgare var. azoricum) را تغییر دهد %K امواج مایکرویوو %K پرتوتابی %K خشک‌کن کابینی %K لامپ حرارتی %K کامازولن %R 10.22092/mpt.2022.360312.1113 %X در این تحقیق روش‌های مختلف خشک‌کردن حرارتی (دمای 50 و 70 درجه سانتی‌گراد)، امواج مایکروویو (180، 360، 540، 720 و 900 وات) و پرتوتابی مادون قرمز و لامپ حرارتی (دمای 50 درجه سانتی‌گراد) و تاثیر آن بر مدت زمان خشک کردن و خصوصیات کمی و کیفی اسانس گیاه دارویی رازیانه فلورنسی (Foeniculum vulgare Var. azoricum) در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد کمترین و بیشترین مدت زمان خشک‌کردن مربوط به تیمارهای خشک‌کردن با توان 900 وات مایکروویو و خشک کن حرارتی 50 درجه بود (به ترتیب 4 دقیقه و 390دقیقه). با این وجود از نظر آماری بین سه توان 540، 720 و 900 وات مایکروویو از نقطه نظر روند خشک‌کردن اختلافی آماری وجود نداشت. بر اساس نتایج حاصل بالاترین درصد اسانس در روش‌های لامپ حرارتی، مایکروویو توان 900 وات و روش حرارتی 50 درجه سانتی‌گراد بدست آمد (45/1 درصد)، ولی حداکثر موجودی کامازولن در توان 180 مایکروویو حاصل شد. براساس نتایج این تحقیق، بهترین روش‌های خشک‌کردن و بازدهی بهینه اسانس رازیانه فلورانسی به ترتیب لامپ حرارتی، مایکروویو و خشک‌کن حرارتی قابل توصیه است. %U https://mpt.areeo.ac.ir/article_128028_53fff8326cde8440a270cc1ded4fc5c5.pdf