انجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Identification of constituents in essential oils of two Nepeta species in field and habitatشناسایی ترکیبات موجود در اسانس دوگونه از جنس پونهسا(Nepeta L.) در شرایط کشت و رویشگاه11112119810.22092/mpt.2020.127007.1044FAمهردخت نجف پور نوائیاستادیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تهران، ایران.مهدی میرزااستاد پژوهشی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.مریم جبلیکارشناس ارشد گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.Journal Article20190710The genus Nepeta of the Lamiaceae family includes valuable medicinal species that is widely used in medicines and food industries. So far, 79 species of this genus have been reported in Iran. The purpose of this study was to compare and determine the chemical composition of the essential oil of two species <em>Nepeta cephalotes</em> Boiss, <em>Nepeta crassifolia</em> Boiss. & Buhse in terms of habitats and farm. These valuable species are both scattered throughout Iran. The aerial parts were collected from the Firoozkooh habitats in Tehran province and from the field at the Research Institute of Forests and Rangelands in 1395, and were extracted by Clevenger method. Gas chromatography (GC-FID) and gas chromatographs equipped mass spectrometers (GC/MS) were used to identify the essential oils. The results showed that in the <em>N. crassifolia,</em> the Nepetalactone compound (4a α, 7α, 7α-α)-is 75.5% and 35.4% in farm and natural habitat respectively. This composition is in the <em>Nepeta cephalotes</em> Boiss species in 72% of field and 63% in the habitat. Neptalactones are one of the most important secondary metabolites of various species in the genus Nepeta, and are the agent of medicinal properties in these plants. Obtained results show that in both species there is Neptalactone compound and Neptalactone composition (4a α, 7 α, 7a α) increased in field conditions.<strong>جنس پونه سا از خانواده نعناعیان شامل گونههای دارویی با ارزشی است که در ﺻـﻨﺎﯾﻊ داروﯾـﯽ و ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﺎرﺑﺮد ﻓﺮاواﻧﯽ دارد. هدف از این تحقیق، مقایسه و تعیین ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس دو گونه پونهسای البرزی .</strong><strong><em>Nepeta</em></strong><strong><em>cephalotes</em></strong><strong>Boiss</strong><strong> و پونهسایکپهای</strong><strong><em>Nepeta crassifolia </em></strong><strong>Boiss. &</strong><strong>Buhse.</strong><strong> در شرایط رویشگاه و مزرعه است. این دو از گونههای انحصاری و ارزشمند هستند که در کشور پراکندگی دارند. سرشاخه</strong><strong></strong><strong>های گلدار آنها از رویشگاههای فیروزکوه در استان تهران و از مزرعه واقع در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در سال 1395جمعآوری گردید و با روش کلونجر اسانسگیری شد. در اسانس سرشاخه گلدار کشت شده </strong><strong><em>N.crassifolia</em></strong><strong> ترکیب نپتالاکتون </strong><strong>(4a </strong><strong>α</strong><strong>,7 </strong><strong>α</strong><strong>,7a </strong><strong>α</strong><strong>)</strong><strong> به میزان 5/75 درصد و در سرشاخه گلدار نمونه رویشگاهی 4/35 درصد میباشد. این ترکیب در گونه </strong><strong><em>Nepeta</em></strong><strong><em>cephalotes</em></strong><strong> در نمونه زراعی 72 درصد و در نمونه رویشگاه 63 درصد میباشد. نپتالاکتونها، جزو مهمترین متابولیتهای ثانویه گونههای مختلف جنس پونه سا میباشد</strong><strong>.</strong><strong> نتایج نشان میدهد که در هردو گونه ترکیب نپتالاکتون وجود دارد که در شرایط کشت میزان ترکیب نپتالاکتون</strong><strong>(4a </strong><strong>α</strong><strong>,7 </strong><strong>α</strong><strong>,7a </strong><strong>α</strong><strong>)</strong><strong> افزایش یافته است. </strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121198_46114eefdaf14715afb1ccba3d7b9365.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Evaluation of physical properties and stability of water-in-oil-nanoemulsions containing saffron extractارزیابی ویژگیهای فیزیکی و پایداری نانوامولسیون آب در روغن حاوی عصاره زعفران122412119710.22092/mpt.2020.126339.1040FAمسعود نجف نجفیدانشیار، علوم و صنایعغذایی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی0000-0002-0188-6910سارا نعمتیدانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایعغذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایرانعلی محمدی ثانیدانشیار، گروه علوم و صنایعغذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایرانرسول کدخداییدانشیار،گروه نانوفناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایعغذایی، مشهد، ایرانJournal Article20190520Due to its distinct color, flavor and beneficial compound, the Saffron plant is extensively used in pharmaceutical and food industries, but because of its sensitive nature, its active compounds are lost in adverse environmental conditions. In this research, the preparation of water-in-oil nanoemulsion containing saffron extract was studied as an effective method for maintaining active compounds of saffron. For this purpose, nanoemulsions were synthesized by using span 80 and tween 80 as emulsifiers in three levels of 10, 12.5 and 15 percent, using ultrasound. The amount of aqueous phase (saffron extract with 12% dry matter) was 15% (wt) in all formulations and n-decan used on three levels: 70, 72.5 and 75% as oil phase. Particle size, polydispersity index and stability of each formulation at light conditions during 28 days after production were evaluated. The results showed the particle size and polydispersity index in the emulsion containing 15% emulsifier was less than the other emulsions and did not change in terms of physical stability.<strong>زعفران به دلیل برخورداری از رنگ، عطر و ترکیبات شناخته شده سودمند، در صنایع غذایی و دارویی مصارف زیادی دارد اما بسیار حساس است و ترکیبات فعالش را در معرض شرایط محیطی از دست می دهد. در این تحقیق، تهیه نانوامولسیون آب در روغن حاوی عصاره زعفران بهعنوان یک روش مؤثر برای حفظ ترکیبات فعال زعفران مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور، نانوامولسیونهای آب در روغن با استفاده از مخلوط اسپان 80 و توئین 80 بهعنوان امولسیفایر در سه سطح 10، 5/12 و 15 درصد و با کمک امواج فراصوت تولید شدند. مقدار فاز آبی (عصاره زعفران حاوی 12 درصد ماده خشک) در تمام فرمولاسیونها 15 درصد در نظر گرفته شد و از ان دکان در سه سطح 70، 5/72 و75 درصد به عنوان فاز روغنی استفاده گردید. اندازه قطرات، شاخص پراکندگی و درصد پایداری هر کدام از نمونهها در مقایل نور و در طی 28 روز پس از تولید بررسی شد. نتایج نشان داد که امولسیون حاوی 15 درصد امولسیفایر در مقایسه با سایر امولسیونها همواره اندازه قطرات و شاخص پراکندگی کمتری داشت و به لحاظ درصد پایداری فیزیکی نیز در طول مدت نگهداری تغییری از خود نشان نداد. </strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121197_000307a8e20ffbc2e680028bd9064608.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Evaluation of ability and technical knowledge of medicinal plant sellers in Isfahan provinceارزیابی توانمندی و دانش فنی فروشندگان گیاهان دارویی در استان اصفهان253512119610.22092/mpt.2020.125990.1036FAسید عباس میرجلیلیدانشیار آموزشی ، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.0000-0003-0690-3668Journal Article20190424Nowadays, because of inapt side effects of the synthetic drugs, the applications of medicinal plants have become widespread and increased demand for these substances has resulted in expansion of sales outlets. As a result of dealing with the public health, it is essential for all these dispensaries to maintain the standards of health, safety, hygiene and adequate knowledge in every aspect. Since necessary data in regards to these selling outlets in any reliable sense did not exist, therefore, the experimental study for future planning was designed. The study was accomplished in 31 cities in Isfahan province on up to 170 shops. Towards this end, a questionnaire was designed for the face to face enquiry. Results showed that about 30 percent of the sellers had no or very little knowledge. About 50 percent of them had high school diploma and 22 percent had higher education certificates. About 10 percent of them had, only, certificates in agriculture fields. Further evaluation indicated that the technical knowledge of the respondents was minimal. Totally, results showed that not only public but also technical knowledge of medicinal plant sellers was little. Thus, it is necessary for responsible managers to attempt in improving of knowledge among these peoples.<strong>امروزه، استفاده و مصرف گیاهان دارویی به واسطه عوارض جانبی نامطلوبی که از داروهای ساختگی شیمیایی ناشی میشود، روزافزون شده است. این تقاضای گسترده باعث شده تا تعداد فروشگاههای گیاهان دارویی مرتباً رو به افزایش باشد. به دلیل ارتباط مستقیم مواد گیاهی عرضه شده در این فروشگاهها با بهداشت و سلامت عمومی جامعه، ضرورت دارد تا افرادی مطلع، با سواد عمومی و تخصصی قابل قبولی فروشندگی این فروشگاهها را بر عهده داشته باشند. نظر به اینکه اطلاعات کامل و جامعی در خصوص این فروشگاهها و فروشندگان آنها در دسترس نمیباشد، لذا برای کسب دادههای پایه برای برنامهریزیهای آتی، این تحقیق تدوین و انجام شد. تحقیق حاضر در منطقه جغرافیایی استان اصفهان مشتمل بر 31 شهرستان و شهر و جامعه آماری بالغ بر 170 فروشگاه با تهیه پرسشنامهای حاوی اطلاعات مختلف و مراجعه حضوری به فروشگاه صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که قریب 30 درصد فروشندگان بیسواد یا کمسواد بودند و حدود نیمی از فروشندگان دارای مدرک تحصیلی دیپلم بودند و تنها حدود 22 درصد از آنها مدارک دانشگاهی بالاتر از دیپلم داشتند که از این تعداد، کمتر از 10 درصد دارای مدرک تحصیلی مرتبط با کشاورزی بودند. ارزیابی دانستههای فنی این افراد نیز حاکی از پایین بودن سطح دانش فنی بود. در مجموع نتایج نشان داد که سواد عمومی و تخصصی مرتبط با گیاهان دارویی فروشندگان اندک بود و ضروری است مسئولین امر در جهت ارتقای دانش این فروشندگان تلاش نمایند. </strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121196_d8240c03f6a2223ea1a3c94e8213f44b.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220TThe conservation status of Zygophyllum eichwaldii C. A. Meyer, an endemic medicinal and rare species from Iranجایگاه حفاظتی گونه دارویی و نادر «قیچ کاشانی» (Zygophyllum eichwaldii) در ایران365112119910.22092/mpt.2020.127679.1048FAحسین بتولیحسین بتولی، استادیار پژوهش، باغ گیاه شناسی کاشان، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزیJournal Article20190909<em>Zygophyllum eichwaldii </em>C. A. Meyer is a medicinal plant that grow on sand dunes in relatively humid parts of the deserts. The habitat of this plant is only in the sandy lands of the central deserts (in Isfahan province) and to some extent the eastern part of the country (in Khorasan Razavi province), which are located in the plain area of Irano-Touranian region, at an altitude range of 780 to 1200 meters above the sea level. The conservation status of this plant is defined based on International Union for Conservation of Nature (IUCN) categories and criteria. Three criteria were used to evaluate the status of this species: extent of occurrence (EOO), area of occupancy (AOO) and size of populations. According to field survey and plot sampling, <em>Z. eichwaldii </em>occupies an area of 11.66 Km<sup>2</sup>. According to analysis by GeoCAT software (geocat.kew.org), the extent of occurrence was 83097 Km<sup>2</sup>. Therefore, according to the results of this study and referring to the area of occupation, the number of populations, with highly fragmented populations, and low regeneration due to limited seed setting and quality of habitat, <em>Z. eichwaldii</em> is considered as an “Endangered” species. The field observations indicated that excessive livestock grazing on the rangeland, eradicating<em> Z. eichwaldii</em> shrubs. in order to change the land use (by the help of indigenous and local people), extra reduction in level of the groundwater table, abandonment of the shrub collection by the locals and the unprecedented drought in recent decades should be addressed, as the main threats to this rare shrub. Therefore, special attention and full conservation of this natural genetic reserve are needed.<strong>قیچ کاشانی (<em>Zygophyllum</em> <em>eichwaldii</em> C. A. Meyer) گیاهی داروئی و انحصاری تپههای ماسهای نسبتا" مرطوب مناطق بیابانی است. رویشگاه این گیاه صرفا" در اراضی ماسهای بیابانهای مرکزی (استان اصفهان) و تا حدودی نواحی شرقی کشور (خراسان رضوی) در مناطق دشتی ناحیه رویشی ایرانی- تورانی و در محدوده ارتفاعی 780 تا 1200 متر از سطح دریا واقع شده است. جایگاه حفاظتی این گونه بر اساس معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و با استفاده از سه معیار میزان حضور، سطح تحت اشغال و اندازه جمعیت، تعیین شد. سطح تحت اشغال (AOO) گونه قیچ کاشانی، با اندازهگیری میدانی در رویشگاههای آن، 66/11 کیلومترمربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن (EOO) با استفاده از نرم افزار ژئوکت 3/78962 کیلومترمربع برآورد شد. بنابراین بر اساس نتایج این تحقیق و باتوجه به سطح اشغال، تعداد افراد جمعیت، جمعیت به شدت منفک از یکدیگر، تجدید حیات محدود به دلیل تولید محدود بذر و کیفیت رویشگاه، قیچ کاشانی در طبقه در معرض انقراض (EN) قرار میگیرد. بررسیها نشان داد، فشار چرای دامهای مازاد بر مرتع، بوتهکنی قیچزارها (توسط افراد بومی و محلی) بهمنظور تغییر کاربری اراضی، افت شدید سطح سفره آبهای زیرزمینی و خشکسالیهای بیسابقه دهه اخیر، از عوامل اصلی تهدیدکننده این درختچه نادر تلقی شده که ضرورت دارد بهعنوان ذخیره ژنتیکی طبیعی مورد حفاظت ویژه قرار گیرد.</strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121199_19a19c7a9c3e021244b41c2986c60bd3.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Mechanisms of plant growth promoting rhizobacteria on growth indices, physiology, nutrient uptake and production of secondary metabolites in medicinal plantsسازوکارهای باکتری های ریزوسفری محرک رشد بر شاخص های رشد، فیزیولوژی، جذب عناصر غذایی و تولید متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی526912120010.22092/mpt.2020.127462.1047FAرضا خدادادیدانشجوی دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانرضا قربانی نصرآبادیاستادیار گروه علوم خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانJournal Article20190817Nowadays, the general approach to the use of medicinal plants is increasing because of the growing awareness of the negative side effects of chemical drugs and antibiotics. due to traditionally high demand for the medicinal plants, it has been impossible to cater for entire market needs, so increasing the cultivation of medicinal plants is inevitable. Production of medicinal plants on an industrial scale requires the use of new bio-technologies that also enhance the production, quality and health of medicinal plants. The positive effect of application of plant growth promoting bacteria on growth parameters, improvement of bioactive compounds as well as quality of medicinal plants as a new bio-friendly and environmentally friendly method has been demonstrated. Growth promoting bacteria by nutrient supply to the plant using phosphorus and potassium solubilization mechanism, as well as biological nitrogen fixation and siderophore production, maintaining hormonal balance in plants by producing growth hormones (auxin, cytokinin, gibberellin) and ACC-deaminase, bio-control of plant pathogens, as well as production of volatile organic compounds and hydrogen cyanide) and the role of elicitors in inducing systemic resistance in medicinal plants, improve growth, physiological and production of secondary metabolites in medicinal plants. The aim of this study was to investigate the mechanisms of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on growth parameters, physiology, nutrient uptake and production of secondary metabolites in some medicinal plants.<strong>امروزه به دلیل آگاه شدن جوامع نسبت به عوارض منفی داروهای شیمیایی و آنتیبیوتیکها رویکردی عمومی به مصرف گیاهان دارویی در حال افزایش است. این افزایش تقاضا به حدی زیاد است که تامین آن به صورت سنتی غیر ممکن بوده، به همین جهت افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی، امری اجتناب ناپذیر است. تولید گیاهان دارویی در مقیاس صنعتی نیاز به استفاده از تکنولوژیهای نوین زیستی داشته که در عین افزایش تولید، کیفیت و سلامت گیاهان دارویی را هم تامین کند. تاثیر مثبت کاربرد باکتری</strong><strong></strong><strong>های ریزوسفری محرک رشد گیاه بر پارمترهای رشدی، بهبود مواد زیست فعال و همچنین کیفیت گیاهان دارویی به عنوان یک روش نوین زیستی و دوستدار محیط زیست به اثبات رسیده است. باکتری</strong><strong></strong><strong>های محرک رشد از طریق فراهمی عناصر غذایی برای گیاه با استفاده از مکانیسم حلالیت فسفر، پتاسیم و همچنین تثبیت زیستی نیتروژن و تولید سیدروفور، حفظ</strong><strong>تعادل</strong><strong>هورمونی</strong><strong>درگیاهان با تولید هورمونهای محرک رشد (اکسین، سیتوکینین، جیبرلین) و همچنین آنزیم </strong><strong>ACC</strong><strong>- دآمیناز، کنترل</strong><strong>زیستی</strong><strong>بیمارگرهای</strong><strong>گیاهی و همچنین تولید ترکیبات آلی فرار (هیدروژن سیانید)، و نقش محرکی (الیسیتوری) این باکتریها در القای مقاومت سیستمیک در گیاهان دارویی سبب بهبود شاخصهای رشدی، فیزیولوژیکی و تولید متابولیتهای ثانویه در گیاهان دارویی میشوند. این پژوهش با هدف بررسی مکانیسمهای رایزوباکتریهای محرک رشد گیاه(<strong>PGP)</strong></strong><strong> بر شاخصهای رشدی، فیزیولوژی، جذب عناصر غذایی و تولید متابولیتهای ثانویه در برخی گیاهان دارویی انجام گرفته است.</strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121200_4c1291966d0ff306e78c249ed1b23fdf.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Preparation of medicinal plants tissues for scanning electron microscopy (SEM)آمادهسازی بافتهای گیاهان دارویی به منظور مطالعات میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)708212120110.22092/mpt.2020.126927.1043FAفاطمه زهرا امیرمحمدیگروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهدJournal Article20190706Since the glandular trichome in the medicinal plants is the location for storage and synthesis of essential oils, glandular trichomes are widely distributed all of the plant organs of the Lamiaceae, their secretions contribute largely to its great importance. They are the primary secretory organs of these plants, and their structures can vary widely among species. Therefore, their morphology could be, addition of taxonomical importance, to have essential oils which are widely used in pharmaceutical and cosmetic industry. Therefore, identification of a protocol that would preserve tissue size and morphology by usual methods can be useful. In this study compared two of the method by quantifying changes in size and trichome shrinkage percent at two different organs (leaf and calyx) in three <em>Nepeta</em> species studied: Nepeta. fissa, Nepeta. assurgens and Nepeta. eremophilla. Plant materials washed in distillated water, then immersed in FAA fixative (3.7% v/v formaldehyde, 50% ethanol, 5% acetic acid) and was then fixed (approximately 3 h) at 4°C. Tissue was rinsed three times in sodium phosphate buffer before dehydrating in a methanol series (30%, 50%, 70%, 95%, and 100%), 5 min each step. Specimens were mounted onto SEM stubs and coated with paladium. The method used depend on the type of plant species and different organs, in this study shows that generally the fixation and dehydration with methanol is a quick and simple method for preservation the size and shrinking of plant the tissues.<strong>از آنجایی که کرکها در گیاهان دارویی بعنوان محلی برای سنتز و ذخیره اسانس است. مطالعه مورفولوژی آنها علاوه بر اهمیت تاکسونومی بعلت کاربرد گسترده اسانس در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی دارای اهمیت است. کرکهای ترشحی بطور گستردهای در سراسر بخشهای رویشی و زایشی گیاهان خانواده نعناییان توزیع شدهاند و ترشحات آنها عمدتا باعث اهمیت آنها شده است. بنابراین در فرآیند آمادهسازی بافتهای بیولوژیکی (گیاهی) برای مطالعات میکروسکوپ الکترونی(SEM) شناسایی یک روش که اندازه و مورفولوژی کرک ترشحی را حفظ کند، میتواند بسیار مفید واقع شود. در این مطالعه دو روش آمادهسازی کرک در برگ و کاسبرگ سه گونه گیاه دارویی از جنس "پونهسا" شامل: <em>Nepeta fissa, Nepeta assurgens, Nepeta eremophilla</em> مطالعه شد. قطعات برگ و کاسبرگ پس از شستشو با آب مقطر در محلول تثبیتکننده FAA شامل (فرمالدهید 7/3 درصد، اتانول 50 درصد و اسیداستیک 5 درصد) به مدت 3 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد قرار داده شد. پس از شستشو با بافرفسفات سپس درسریهای صعودی متانول (30، 50، 70، 95 و 100 درصد) به مدت 5 دقیقه در هر مرحله آبگیری شده و به استاب مخصوص چسبانده شدند و پس از پوششدهی با پالادیوم تصویربرداری با استفاده از میکروسکوپ SEM انجام شد. روشهای استفاده شده بسته به گونه گیاهی و ضخامت بافت نتایج متفاوتی نشان دادند. بطور کلی متانول به عنوان روشی سریع و آسان جهت حفظ اندازه و چروکیدگی بافتهای گیاهی بهتر است.</strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121201_fe2b54228f5a9dcce97ad396e4bf4419.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220The Effect of Two Species of Arbuscular Mycorrhiza Fungi on the Activity of Antioxidant Enzymes and Morphophysiological Characteristics of
Mentha pulegium L. in Drought Stressاثر دو گونه قارچ میکوریزا آربوسکولار بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و خصوصیات مورفو فیزیولوژیکی پونه معطر (Mentha pulegium L.) در تنش خشکی839912120210.22092/mpt.2020.127803.1049FAمریم زارع حسن آبادیدانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهدمجید دشتیاستادیار پژوهشی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران0000-0003-2674-0018مهدی آخوندیعضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نور0000-0003-3049-6994Journal Article20190919Drought stress as one of the most important environmental stresses, eventually leads to the restriction of growth and production of plants. Plant symbiosis with arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) reduces the effects of drought stress. In order to investigate the effect of mycorrhizal fungi on antioxidant enzymes activity and some morphological and physiological characteristics of Mentha pulegium L under drought stress, a pot experiment was conducted in a factorial experiment in the randomized complete design with three replications. Treatments included two levels of irrigation (60 and 100% crop capacity) and two species of mycorrhizal (<em>Glomus</em> <em>mosseae</em> and <em>G.</em> <em>intraradices</em>). The results showed that drought stress had significant effects on all measured traits, to the extent that the fresh and dry weight of the plant, relative water content, plant height, total chlorophyll content, and the percentage of root colonization, proline content and activity of peroxidase and superoxide dismutase were increased. The effects of mycorrhiza fungus on all of the measured traits were significant and improved the growth of the <em>Mentha pulegium</em> L. Results showed inoculation of mycorrhiza fungi improves plant resistance to drought stress via increasing of antioxidant compounds production and antioxidant enzymes activities.<strong>تنش خشکی یکی از مهمترین تنشهای محیطی و محدودکننده رشد و تولید گیاهان است. همزیستی گیاه با قارچهای آربوسکولار میکوریزا </strong><strong>(AMF)</strong><strong> سبب کاهش اثرات تنش خشکی میشود. بهمنظور بررسی تأثیر قارچهای میکوریز بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی پونه معطر (</strong><strong><em>Mentha</em></strong><strong><em>pulegium</em></strong><strong> L.</strong><strong>) تحت تنش خشکی یک آزمایش گلدانی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح آبیاری (60 و 100 درصد ظرفیت زراعی) و دو گونه قارچ میکوریز </strong><strong> </strong><strong><em>Glomus</em></strong><strong><em>mosseae</em></strong><strong>و </strong><strong><em>Glomus</em></strong><strong><em>intraradices</em></strong><strong> بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی تأثیر معنیداری بر تمام صفات مورداندازهگیری داشت بهطوریکه وزنتر و خشک گیاه، محتوای نسبی آب، ارتفاع گیاه، محتوای کلروفیل کل کاهش و درصد کلونیزاسیون ریشه، میزان پرولین و فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز افزایش یافت. تأثیر قارچ میکوریز بر تمام صفات مورد اندازهگیری معنیدار بود و سبب بهبود رشد گیاه پونه معطر گردید. نتایج نشان داد که تلقیح قارچ میکوریز از طریق افزایش تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، سبب افزایش تحمل به خشکی آن می شود.</strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121202_3352779d33b5fec12c12696fe0b17169.pdfانجمن علمی گیاهان دارویی ایران
همکار صاحب امتیاز:
مرکزتحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویفناوری و گیاهان دارویی ایران2645-59352220200220Effect of infusion preparation condition of pennyroyal on the level of antioxidant activity and its heavy metalsبررسی تأثیر شرایط تهیه دمنوش پونه کوهی بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و فلزات سنگین آن10011412120310.22092/mpt.2020.127920.1051FAمهدی قره خانیگروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایراننازیلا زینالی نامداردانشجوی دکتری شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایرانJournal Article20190929Herbal infusions are one of the most commonly used drinks in the world. These infusions contain phenolic, metallic compounds and elements that affect human health. Knowing the amounts of useful compounds and heavy metals present in these infusions is very important for humans. Therefore, the purpose of this study was to prepare the infusions from pennyroyal plant and to investigate the effect of the method of preparation (maceration and ultrasound) for different times (5 and 15 min( on the amount of phenolic compounds, Free-radical scavenging capacity (DPPH) and heavy metals (arsenic, lead and cadmium) in a completely randomized design. The results of data analysis showed that the method of infusion preparation was significant on all parameters studied. The results showed significant increase in phenolic compounds and Free-radical scavenging capacity (DPPH) of infusions with increasing of time in both methods (Ultrasound and maceration) which amount of these compounds increased when ultrasound method used. The highest lead concentration in infusions (0.06 ppm) was obtained in sample of 15 minutes-maceration. The maximum and minimum levels of cadmium in samples were assigned to samples from raw material and 5 minutes of maceration, respectively. The content of all heavy metals measured in this study was less than the standard defined for heavy metals in plant and fruit infusions. Finally, according to the results of this research, it can be stated that the use of 15 minutes ultrasound was the best method for preparing of pennyroyal infusion.<strong>دمنوشهای گیاهی یکی از رایجترین نوشیدنیهای مورد استفاده در دنیا میباشند. این دمنوشها حاوی ترکیبات فنولی، فلزی و عناصر موثر بر سلامتی انسان هستند. دانستن مقادیر ترکیبات مفید و فلزهای سنگین موجود در این دمنوشها برای افراد بسیار مهم میباشد. بههمین دلیل هدف از این مطالعه تهیه دمنوش از گیاه پونه کوهی و بررسی تأثیر روش تهیه (غرقابی و فراصوت) برای زمانهای مختلف (5 و 15 دقیقه) بر میزان ترکیبات فنولی، توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد (</strong><strong>DPPH</strong><strong>) و فلزهای سنگین آن (آرسنیک، سرب و کادمیوم) در قالب طرح کاملا تصادفی بود. نتایج تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از آزمایش نشان داد که روش تهیه دمنوش بر میزان تمامی پارامترهای مورد مطالعه معنیدار داشت (05/0> </strong><strong>P</strong><strong>). نتایج نشان داد که افزایش زمان هر دو روش (فراصوت و غرقابی) میزان ترکیبات فنولی و توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد </strong><strong>DPPH</strong><strong> دمنوش ها را افزایش داد که میزان این افزایش زمانی که از فراصوت استفاده شد، بیشتر بود. بیشترین میزان سرب در بین دمنوشها (</strong><strong>ppm</strong><strong> 06/0) به نمونه حاصل از 15 دقیقه به روش غرقابی تهیه شده بود، تعلق داشت. بیشینه و کمینه میزان کادمیوم در نمونهها نیز به ترتیب به نمونه حاصل از ماده اولیه و 5 دقیقه غرقابی اختصاص داشت. میزان تمامی فلزهای سنگین اندازهگیری شده در این مطالعه کمتر از میزان استاندارد تعریف شده برای فلزهای سنگین دمنوشهای گیاهی و میوهای بود. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق میتوان بیان داشت که استفاده از 15 دقیقه فراصوت بهترین روش تهیه دمنوش پونه کوهی بود.</strong>https://mpt.areeo.ac.ir/article_121203_e464da975fcfb2fa0b33ef8bcad19087.pdf