بررسی اثر اسانس گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum L.) بر ماندگاری و کیفیت گل‌ شاخه‌بریده رز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه تولیدات گیاهی، مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره)، سازمان تحقیقات اموزش و تزویج کشاورزی تهران ایران

10.22092/mpt.2023.362398.1122

چکیده

عمر گلجایی (vase life) گل های شاخه بریده از مهم ترین ویژگی کیفی گل های بریده است که در تعیین ارزش گل ها و ارزیابی ارقام جدید مورد توجه قرار می گیرد. اسانس های گیاهی از مواد ضد میکروبی طبیعی هستند که با استفاده از این ترکیبات، عمر پس از برداشت محصولات گیاهی مانند میوه ها، سبزی ها و گل های شاخه بریده افزایش می یابد. به منظور ارزیابی اثر اسانس زیره سبز برافزایش عمر گلجایی گل شاخه بریده رز، این آزمایش انجام شد. این طرح با سه غلظت اسانس زیره سبز (100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر) و در سه زمان (5 و 10 و 15 روز) با سه تکرار به اجرا درآمد. غلظت صفر، تیمار شاهد بود که شاخه های گل با آب مقطر تیمار شدند. براساس نتایج به دست آمده، اثرات اصلی کاربرد سطوح مختلف اسانس زیره سبز بر صفات مختلف گل رز، در سطح 5 درصد تفاوت معنی دار نشان داد. در بررسی اثرات اصلی تیمارها، صفات مختلف گل رز از جمله وزن تر نسبی، نسبت وزن تر به وزن خشک گلبرگ ها، قطر گل، قطر ساقه، میزان کلروفیل، میزان آنتوسیانین، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، محتوای آبی، میزان قند محلول و میزان جذب محلول بالاترین میانگین را در کاربرد اسانس زیره سبز به میزان 300 میلی گرم در لیتر نشان دادند و کمترین میانگین این صفات مربوط به شاهد (عدم کاربرد اسانس زیره سبز) بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment the effect of cumin (Cuminum cyminum L.) essential oil on the vase life and quality of rose cut flowers

نویسنده [English]

  • Seyed Abbas Mirjalili
plant production dept. Imam khomeini higher education center, AREEO. Tehran, Iran
چکیده [English]

The vase life of cut flowers is one of the most important quality characteristics of cut flowers, which is considered in determining the value of flowers and evaluating new cultivars. Plant essential oils are natural anti-microbial substances, and with the use of these compounds, the life after harvesting of plant products such as fruits, vegetables and cut flowers increases. In order to evaluate the effect of cumin essential oil on increasing the shelf life of rose cut flowers, this experiment was conducted. The study was implemented with three concentrations of cumin essential oil (100,200 and 300 mg/liter) and in three times (5, 10 and 15 days) with three replications. In zero concentration as control treatment, cut flowers were treated with distilled water. Based on the obtained results, the main effects of using different levels of cumin essential oil on different traits of roses showed a significant difference at the level of 5%. In the investigation of the main effects of the treatments, different characteristics of roses, including relative fresh weight, ratio of fresh weight to dry weight of petals, flower diameter, stem diameter, chlorophyll content, anthocyanin content, catalase and peroxidase enzymes activity, water content, soluble sugar content and the absorption rate of the solution showed the highest average in the application of cumin essential oil at the rate of 300 mg/liter, and the lowest average of these traits was related to the control (no use of cumin essential oil).

کلیدواژه‌ها [English]

  • postharvest
  • shelf life
  • medicinal plants
  • Effective ingredients