بررسی تأثیر شرایط تهیه دمنوش پونه کوهی بر میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و فلزات سنگین آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

2 دانشجوی دکتری شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

دمنوش‌های گیاهی یکی از رایج‌ترین نوشیدنی‌های مورد استفاده در دنیا می‌باشند. این دمنوش‌ها حاوی ترکیبات ‌فنولی، فلزی و عناصر موثر بر سلامتی انسان هستند. دانستن مقادیر ترکیبات مفید و فلزهای سنگین موجود در این دمنوش‌ها برای افراد بسیار مهم می‌باشد. به‌همین دلیل هدف از این مطالعه تهیه دمنوش از گیاه پونه کوهی و بررسی تأثیر روش تهیه (غرقابی و فراصوت) برای زمان‌های مختلف (5 و 15 دقیقه) بر میزان ترکیبات فنولی، توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد (DPPH) و فلزهای سنگین آن (آرسنیک، سرب و کادمیوم) در قالب طرح کاملا تصادفی بود. نتایج تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از آزمایش نشان داد که روش تهیه دمنوش بر میزان تمامی پارامترهای مورد مطالعه معنی‌دار داشت (05/0> P). نتایج نشان داد که افزایش زمان هر دو روش (فراصوت و غرقابی) میزان ترکیبات فنولی و توانایی به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH دمنوش ها را افزایش داد که میزان این افزایش زمانی که از فراصوت استفاده شد، بیشتر بود. بیشترین میزان سرب در بین دمنوش‌ها (ppm 06/0) به نمونه حاصل از 15 دقیقه به روش غرقابی تهیه شده بود، تعلق داشت. بیشینه و کمینه میزان کادمیوم در نمونه‌ها نیز به ترتیب به نمونه حاصل از ماده اولیه و 5 دقیقه غرقابی اختصاص داشت. میزان تمامی فلزهای سنگین اندازه‌گیری شده در این مطالعه کمتر از میزان استاندارد تعریف شده برای فلزهای سنگین دمنوش‌های گیاهی و میوه‌ای بود. در نهایت با توجه به نتایج این تحقیق می‌توان بیان داشت که استفاده از 15 دقیقه فراصوت بهترین روش تهیه دمنوش پونه کوهی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of infusion preparation condition of pennyroyal on the level of antioxidant activity and its heavy metals

نویسندگان [English]

  • Mehdi Gharekhani 1
  • Nazila Zeinali Namdar 2
1 Department of Food science and technology, Tabriz branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
2 1- P.hD student, Department of Food science and technology, Tabriz branch, Islamic Azad University, Tabriz, Iran
چکیده [English]

Herbal infusions are one of the most commonly used drinks in the world. These infusions contain phenolic, metallic compounds and elements that affect human health. Knowing the amounts of useful compounds and heavy metals present in these infusions is very important for humans. Therefore, the purpose of this study was to prepare the infusions from pennyroyal plant and to investigate the effect of the method of preparation (maceration and ultrasound) for different times (5 and 15 min( on the amount of phenolic compounds, Free-radical scavenging capacity (DPPH) and heavy metals (arsenic, lead and cadmium) in a completely randomized design. The results of data analysis showed that the method of infusion preparation was significant on all parameters studied. The results showed significant increase in phenolic compounds and Free-radical scavenging capacity (DPPH) of infusions with increasing of time in both methods (Ultrasound and maceration) which amount of these compounds increased when ultrasound method used. The highest lead concentration in infusions (0.06 ppm) was obtained in sample of 15 minutes-maceration. The maximum and minimum levels of cadmium in samples were assigned to samples from raw material and 5 minutes of maceration, respectively. The content of all heavy metals measured in this study was less than the standard defined for heavy metals in plant and fruit infusions. Finally, according to the results of this research, it can be stated that the use of 15 minutes ultrasound was the best method for preparing of pennyroyal infusion.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pennyroyal
  • Infusion
  • Ultrasound
  • Heavy metals
  • Antioxidant capacity