اثر محلول پاشی غلظت های مختلف اسید جیبرلیک و بنزیل آدنین بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی میوه زرشک (Berberis vulgaris)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه کشاورزی دانشگاه ازاد اسلامی بیرجند

چکیده

زرشک (Berberis vulgaris) درختچه ای مقاوم به خشکی و شوری می باشد. با سطح زیر کشت وسیعی، منحصراً در خراسان جنوبی پرورش می یابد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق تنظیم کننده های رشد گیاهی اسید جیبرلیک (GA3) و 6- بنزیل آنین (BA) هر کدام در پنج سطح (صفر، 50، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) به تنهایی و توام با یکدیگر(GA3+BA) بر روی زرشک محلول پاشی گردیدند. نتایج نشان داد همه سطوح GA3 و GA3 +BA و BA 200 میلی گرم در لیتر در مقایسه با شاهد سبب افزایش معنی دار طول میوه گردیدند. بیشترین (09/12 میلی متر) و کمترین (84/9میلی متر) طول میوه مریوط به تیمارهای GA3 (100میلی گرم/لیتر) و شاهد بود. GA3 و GA3 +BA به ترتیب بود. اثر معنی داری بر افزایش قطر میوه و وزن میوه نسبت به BA داشتند. بالاترین قطر (33/7 میلی متر) و وزن (37/0 گرم) میوه در تیمارهای GA3 و GA3 +BA به ترتیب مشاهده شد. GA3 و GA3 +BA با همه سطوح وBA (100 و 200 میلی گرم در لیتر) سبب افزایش معنی دار TSS (مجموع مواد جامد قابل حل) نسبت به شاهد گردیدند. اسید جیبرلیک 200 میلی گرم در لیتر ، BA 200 میلی گرم در لیتر و همه سطوح GA3 +BA نسبت به شاهد مقدار آنتوسیانین را افزایش معنی داری دادند. بنابراین نتیجه گیری می شود GA3 بهترین تنظیم کننده رشد گیاهی جهت افزایش کیفیت و کمیت میوه زرشک می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of different concentrations of foliar spraying gibberellic acid and benzyl adenin on fruit physico –chemial properties barberry (Berberis vulgaris)

نویسنده [English]

  • fatemeh nakhaei
Agriculture department , Islamic Azad University of Birjand
چکیده [English]

Barberry (Berberis vulgaris) is a drought- and salt-tolerant shrub cultivated extensively in South Khorasan Province. This was a factorial experiment with a randomized complete block design and four replications. In this study, five levels (0, 50, 100 and 200 mg/L) of gibberellic acid (GA3) and 6-benzyl adenine (6-BA) were sprayed on the barberry alone and in combination with each other (GA3+BA). According to the results, the fruit length significantly increased after the treatment at all levels of GA3 and GA3+BA, and 200 mg of BA compared to the control. GA3 (100 mg/L) and control solutions caused the highest (12.09 mm) and lowest (9.84 mm) increase in the fruit length, respectively. The use of GA3 and GA3+BA significantly increased the fruit diameter and weight compared to the BA. The highest fruit diameter (7.33 mm) and weight (0.37 g) were observed in the GA3 and GA3+BA treatments, respectively. All concentrations of GA3 and GA3+BA, and 100 and 200 mg/L of BA significantly increased the total soluble solids (TSS) compared to the control. All concentrations of GA3+BA, 200 mg/L of GA3, and 200 mg/L of BA significantly increased anthocyanin as compared to the control. Therefore concluded GA3 is the best plant growth regulator to increase quantity and quality of barberry fruit.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anthocyanin
  • Fruit length
  • Plant growth regulators
  • Fruit weight