اثر شرایط استخراج توسط امواج فراصوت بر راندمان استحصال عصاره، ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی عصاره بوقناق

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

3 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی- صنایع غذایی

10.22092/mpt.2023.362069.1121

چکیده

زول گیاهی دارویی است که در درمان بیماران دیابتی مورد استفاده قرار‌می‌گیرد. در این تحقیق بهینه‌سازی استخراج ترکیبات فعال زیستی ازگیاه زول با کمک امواج فراصوت (با شدت ثابت و به مدت 5، 15 و 20 دقیقه) با استفاده از سه نوع حلال آب، اتانول (99درصد)و اتانول (80درصد)انجام شد. گیاه زول کاملا آسیاب و در دمای محیط با نسبت 1 به 3 با حلالها مخلوط و عصاره طی 24 ساعت استخراج شد و عملیات استخراج با حلال تازه مجددا تکرار‌شد. عصاره استخراج شده در دمای کمتر از 45 درجه سانتیگراد حلال‌زدایی و آزمایشهای تعیین راندمان استخراج (درصد)، مقدار ترکیبات فنلی، قدرت مهارکنندگی آهن و گیرندگی رادیکال‌ها‌ی آزاد، در سه تکرارانجام شد. داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه و تحلیل و مقایسه میانگین (آزمون دانکن در سطح 5درصد) انجام شد. نتایج نشان داد حلال آب و 20 دقیقه فراصوت به طور معنی‌داری بیشترین مقدار عصاره (21/11 درصد) را تولید نمود. اتانول 80 درصد طی 20 دقیقه فراصوت منجر به استخراج بیشترین میزان ترکیبات فنلی (77/96 میلی‌گرم در گرم)، گیرندگی رادیکال آزاد (96/1 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر)و بیشترین قدرت احیاکنندگی آهن (918 میکرومول آهنIIIبر لیتر) شد.نتایج نشان دادند انجام فرایند فراصوت به مدت 20 دقیقه و کاربرد حلال اتانول80 درصد، موجب استخراج عصاره با بالاترین قدرت آنتی‌اکسیدانی شد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of ultrasound extraction conditions on extraction efficiency phenolic compounds and antioxidant properties of Eryngium extract

نویسندگان [English]

  • Hassan Rashidi 1
  • ensieh hosseinzadeh 2
  • mohsen ghods rohani 1
  • SOODABEH EINAFSHAR 3
1 Khorasan razavi agricultural and natural resources research and education center, AREEO, Mashad, Iran
2 Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran
3 No.51, Niloofar street 5, sadjad BLV. 15
چکیده [English]

Erynjium is a herbal medicine that is used in the treatment of diabetic patients. In this research, optimization of the extraction of bioactive compounds from Erynjium plant was done with the help of ultrasound waves (with constant intensity and for 5, 15 and 20 minutes) using three types of solvents: water, ethanol (99%) and ethanol (80%). Erynjium plant was completely ground and mixed with solvents at a ratio of 1 to 3 at ambient temperature and the extract was extracted within 24 hours and the extraction process was repeated with fresh solvent. The extracted extract was desolvated at a temperature of less than 45 degrees Celsius and tests were performed to determine the extraction efficiency (percentage), the amount of phenolic compounds, FRAP and DPPH, in three replicates. Data were analyzed using one-way analysis of variance and mean comparison (Duncan's test at 5% level). The results showed that water solvent and 20 minutes of ultrasound significantly produced the highest amount of extract (11.21%). 80% ethanol during 20 minutes of ultrasound resulted in the extraction of the highest amount of phenolic compounds (96.77 mg/g), free radical uptake (1.96 mg/ml) and the highest FRAP (918 micromol FeIII/L). The results showed Performing the ultrasound process for 20 minutes and using 80% ethanol solvent resulted in extracting the extract with the highest antioxidant power.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diabet
  • Extraction time
  • DPPH
  • FRAP