ارزیابی تاثیر محلول‌پاشی ملاتونین و متیل جاسمونات بر محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی خرفه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

2 بخش بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

3 بخش علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان

10.22092/mpt.2024.365969.1155

چکیده

متیل‌جاسمونات و ملاتونین به عنوان تنظیم کننده‌های سلولی با تاثیر بر فرآیندهای رشد و نمو گیاهان باعث افزایش کیفیت و کمیت محصول می‌شوند. با توجه به اهمیت گیاهان دارویی و متابولیت‌های ثانویه‌ی گیاهی، هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاثیر محلول‌پاشی متیل‌جاسمونات و ملاتونین بر محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه دارویی خرفه (Portulaca oleracea L.) بود. این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان در ۲۱ خرداد ماه 1402 آغاز شد. محلول‌پاشی از ۱۶ مرداد ماه یعنی بعد از رشد رویشی و قبل از رفتن گیاه به مرحله‌ی گلدهی در فاصله‌های زمانی هر دو روز یک بار به مدت دو هفته ادامه داشت. تیمارهای آزمایش شامل آب مقطر (شاهد)، متیل جاسمونات، ملاتونین، ترکیب توام متیل جاسمونات و ملاتونین و هر کدام در دو غلظت (1/0 و 5/0 میلی‌مولار) بود. برای انجام آنالیز آماری از طرح کاملا تصادفی با سه تکرار استفاده ‌شد. نتایج نشان دادند که محلول‌پاشی متیل جاسمونات، ملاتونین و ترکیب توام متیل جاسمونات و ملاتونین با غلظت‌های 5/0 میلی‌مولار و 1/0 میلی‌مولار تاثیر معنی‌داری بر افزایش محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گیاه خرفه داشتند (05/ 0≥P ). بیشترین مقادیر فنل کل و فلاونوئید کل در شرایط محلول‌پاشی 5/0 میلی‌مولار ملاتونین به دست آمد که به ترتیب به میزان 28/3 و 95/0 برابر بیشتر از محتوای این ترکیبات در نمونه شاهد بودند. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش محلول‌پاشی با ملاتونین در غلظت 5/0 میلی‌مولار به علت تاثیر معنی‌دار بر افزایش محتواهای فنل و فلاونوئید کل در گیاه دارویی خرفه پیشنهاد می‌گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of foliar application effect of melatonin and methyl jasmonate on the phenolic and flavonoid compounds of purslane medicinal plant

نویسندگان [English]

  • Farahnaz Ziaeipour 1
  • Gholamreza Sharifi 2
  • Hamid-Reza Akhavan 3
  • Reza Hajimohammadi-Farimani 3
1 Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 Department of Agricultural Biotechnology, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran e-mail:sharifi@uk.ac.ir Sharifisirchi@yahoo.com
3 , Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
چکیده [English]

Methyl jasmonate and melatonin, as cell regulators and biostimulants, enhance product quality and quantity by influencing growth and development processes. Given the significant effects of medicinal plants and secondary plant metabolites on human life, this study aimed to evaluate the effect of foliar application of methyl jasmonate and melatonin on phenolic and flavonoid compounds in purslane (Portulaca oleracea L.). This research was carried out in the biotechnology research greenhouse of Shahid Bahonar University of Kerman, on June 11, 2023. Foliar application was continued from August 7, that is, after vegetative growth and before the plant entered the flowering stage, with applications every two days for two weeks. The experimental treatments included distilled water (control), methyl jasmonate, melatonin, and a combination of methyl jasmonate and melatonin in two concentrations (0.1 and 0.5 mM). A completely randomized design with three replications was used for statistical analysis. The results showed that foliar application of methyl jasmonate, melatonin, and a combination of methyl jasmonate and melatonin at concentrations of 0.5 mM and 0.1 mM significantly increased the content of phenolic and flavonoid compounds in purslane (P ≤ 0.05). The highest phenol and total flavonoid content was obtained under foliar application of 0.5 mM melatonin, which was 3.28 and 0.95 times higher than the content of these compounds in the control sample, respectively. Based on the results foliar application of melatonin at a concentration of 0.5 mM is recommended due to the significant effect on increasing the total phenolic and flavonoid content .

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biochemical traits
  • Biostimulants
  • Biosynthesis efficiency
  • Medicinal plants
  • Secondary metabolite