اثر اسانس گیاه باریجه (Ferula gummosa) و پروبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی و ریخت شناسی روده جوجه ‏های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، گروه علوم دامی

2 دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، گروه علوم کشاورزی

10.22092/mpt.2024.366487.1166

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات اسانس گیاه باریجه و پروبیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی و ریخت شناسی روده جوجه‏های گوشتی انجام گرفت. در این تحقیق از 480 قطعه جوجه یک روزه گوشتی سویه راس 308 استفاده شد. جوجه‏ها با توجه به آزمایش فاکتوریل 4×2 در قالب طرح کاملا تصادفی در 8 تیمار، 4 تکرار و 15 جوجه در هر تکرار تقسیم شدند. جیره‏های پایه با مقادیر صفر، 100، 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم اسانس باریجه و مقادیر صفر و 150 میلی گرم در کیلوگرم پروبیوتیک مکمل شدند. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی بصورت هفتگی اندازه‏گیری شد. جهت بررسی سیستم ایمنی، تزریق گلبول قرمز گوسفند انجام شد و 7 و 14 روز بعد نمونه های خون جمع آوری و تیتر آنتی‏بادی تعیین گردید. در انتهای دوره پرورش به منظور بررسی ریخت شناسی روده از هر تکرار آزمایش دو نمونه ذبح گردید. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از اسانس باریجه و پروبیوتیک بر پارامترهای عملکرد و خصوصیات ریخت شناسی جوجه‌های گوشتی تفاوت معنی داری ایجاد نکرد. بررسی نتایج حاصل از اثرات متقابل اسانس باریجه و پروبیوتیک در نوبت دوم نشان دهنده اختلاف معنی دار بین داده است. بالاترین تیتر آنتی‏بادی در تیمار حاوی پروبیوتیک و mg/kg 100 اسانس باریجه بدست آمد. نتایج این بررسی نشان داد که مصرف گیاه باریجه و پروبیوتیک در مقادیر مصرف شده در این پژوهش باعث بهبود پاسخ ایمنی می‏گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Ferula Essential Oils (Ferula gummosa) and Probiotic Supplementation on Performance, Immunity and Intestinal Morphology of Broilers

نویسندگان [English]

  • Ehsan Salehifar 1
  • Rooholah Saberimajd 2
  • Reza Bahari Kashani 1
1 ran, Mashhad ,Ghasem Abad , Ostad Yosefi Street. Department of animal science. PostCode: 9187147578
2 Ran, Mashhad ,Ghasem Abad , Ostad Yosefi Street. Department Of Animal Science. Postcode: 9187147578
چکیده [English]

The experiments were done to investigate the effects of Ferula essential oils and probiotic on performance, immune system and intestinal morphology of broilers. 480 broilers (Ross 308) from the age of 1-42 days were evaluated in a factorial design with 8 treatments and 4 replications and 15 birds per treatment. Basal diets were supplemented with zero, 100, 150 and 200 mg/kg of Ferula essential oil and zero and 150 mg/kg of probiotic. Weight gain, feed intake and feed conversion ratio were calculated on a weekly basis. To study the immune system, on day 7, two chicks in each pen were inoculated with 0.1 mL of SRBC (0.5%) in the pectoral muscle. To test the intestinal morphology, at the age of 42 days, 2 birds from each replicate were killed and factors such as width, height, and crypt depth were determined. The results showed that using Ferula essential oils and probiotic did not show significant differences in feed intake, body weight gain, and feed conversion ratio in starter, grower, and finisher period. The results showed combination of Ferula essential oils and probiotic at the second immune response has a significant difference. The highest antibody titer was obtained with treatment including probiotics plus 100 mg/kg Ferula essential oil. The results showed that Ferula essential oils and probiotic supplementation in this study, In this regard use of probiotic plus 100 mg/kg, Ferula essential oils can be administered.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ferula Essential Oils
  • Immune System
  • Intestinal Morphology
  • Performance
  • Probiotic