توانایی جذب رطوبت چند ترکیب آبدوست در فرآوری زعفران و مقایسه با روشهای مرسوم خشک کردن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

10.22092/mpt.2024.366850.1168

چکیده

هدف بررسی کارایی ماده جاذب رطوبت در خشک‌کردن زعفران و تعیین شاخص‌های کیفی (رنگ، عطر و طعم) آن در مقایسه با دو روش معمول خشک کردن زعفران بود. در این پژوهش از 4 ماده سیلیکاژل، زئولیت، خاک‌‌رس و بنتونیت برای جذب رطوبت از زعفران استفاده شد. مقادیر پیکروکروسین، سافرانال و کروسین زعفران خشک شده با این روش با دو روش دیگر خشک‌کردن یعنی روش‌های اسپانیایی و سنتی مقایسه شدند. نتایج نشان داد در بین مواد جاذب رطوبت، سیلیکاژل به دلیل تمیز بودن و عدم ایجاد آلودگی در زعفران و با داشتن کمترین زمان خشک کردن زعفران (2±29) دقیقه، مناسب‌ تشخیص داده شد. از آنجا که شارژ مجدد دانه‌های سیلیکاژل امکان‌پذیر است بنابراین استفاده از آن برای خشک کردن توجیه اقتصادی دارد. کیفیت عطر زعفران در روش استفاده از ماده جاذب رطوبت (7/46) مشابه روش سنتی خشک کردن و نسبت به روش اسپانیایی بالاتر بود. کیفیت رنگ زعفران در روش استفاده از ماده جاذب رطوبت (7/185) بعد از روش اسپانیایی بود. کیفیت طعم زعفران در روش استفاده از ماده جاذب رطوبت (7/86) بعد از روش سنتی بود. در زمان برداشت زعفران، با وجود حجم بسیار زیاد زعفران که باید در حداقل زمان خشک شوند، نیاز به روش‌های کمکی خشک کردن در کنار خشک کردن سنتی زعفران وجود دارد. استفاده از مواد جاذب رطوبت در فرآیند خشک‌کردن زعفران می‌تواند کمک قابل توجهی در خشک کردن زعفران با کیفیت بالا (طعم و عطر) داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Moisture absorption ability of several hydrophilic compounds in saffron processing and comparison with conventional drying methods

نویسنده [English]

  • shadi basiri
Agricultural Engineering Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research Center, AREEO
چکیده [English]

The aim was to investigate the effective of the moisture absorbent material in drying saffron and determine its quality indicators (color, aroma and taste) in comparison with two common methods of drying saffron. In this research, 4 materials, silica gel, zeolite, clay and bentonite were used to absorb moisture from saffron. The amounts of picrocrocin, safranal and crocin of saffron dried by this method were compared with two other methods of drying, i.e. Spanish and traditional methods. The results showed that silica gel was chosen among moisture absorbent materials. Silica gel dried saffron in the shortest time (29 minutes). It was also possible to recharge it. The quality of saffron aroma in the method of using moisture absorbent material (46.7) was similar to the traditional drying method and higher than the Spanish method. The quality of color (185.7) and taste (7.86) of saffron in the method of using moisture absorbent was after the Spanish method and the traditional method, respectively. At the time of saffron harvesting, despite the large volume of saffron that must be dried in a short time, there is a need for auxiliary drying methods. The use of moisture absorbent materials in the process of drying saffron can significantly help in drying high quality saffron.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crocin
  • Moisture Absorbent
  • Picrocrocin
  • Safranal
  • Quality