توانایی نهفته عناب در تولید فراورده های غذایی فراسودمند

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

2 دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات آموزش

3 تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

10.22092/mpt.2024.364971.1141

چکیده

عناب درختی با نیاز آبی کم است که میوه‌ای بسیار مفید و سودمند دارد. میوه عناب دارای مقدار قابل توجهی ویتامین ث و املاح معدنی مورد نیاز بدن انسان می‌باشد و از دیگر سو ترکیبات فراسودمند فراوانی مانند پلی‌فنلها و فلاوونوئیدها در میوه عناب شناسایی شده‌است. این ترکیبات با دارا‌بودن ویژگی‌های ضداکسایشی به عنوان ترکیبات ضد‌سرطان تلقی شده‌اند. در حال حاضر عناب در مناطقی مانند خراسان جنوبی گونه بومی محسوب می‌شود. میوه تازه عناب ماندگاری محدودی دارد و به همین دلیل برای جلوگیری از فساد محصول و نگهداری طولانی مدت نیاز به فراوری دارد. خشک کردن میوه به عنوان روش غالب از گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفته است اما امروزه بر اساس نیاز بازار و با هدف تنوع‌بخشی و افزایش کیفیت روش‌های فراوری متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله محصولات مختلفی که در ایران و جهان از میوه عناب تولید شده است (کیک اسفنجی، نان، میان‌وعده، نوشیدنی‌ها، سرکه، آرد، حبه، چیپس، روغن و اسانس) مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The potential of jujube in the production of functional food products

نویسندگان [English]

  • Hassan Rashidi 1
  • Elham Azarpazhooh 2
  • reyhaneh shagholi 3
1 Khorasan razavi agricultural and natural resources research and education center, AREEO, Mashad, Iran
2 Agricultural Engineering Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
3 Khorasan razavi agricultural and natural resources research and education center, AREEO, Mashad, Iran.
چکیده [English]

Jujube is a tree that needs little water and has a very useful fruit. Jujube fruit has a significant amount of vitamin C and mineral salts needed by the human body, and on the other hand, many functional compounds such as polyphenols and flavonoids have been identified in Jujube fruit. These compounds have been considered as anti-cancer compounds due to their antioxidant properties. Currently, jujube is considered a native species in areas such as South Khorasan.Fresh jujube fruit has a limited shelf life and therefore needs to be processed to prevent product spoilage and long-term storage. Fruit drying has been used as a dominant method since the past, but today, based on market needs and with the aim of diversifying and increasing quality, several processing methods are used. In this article, various products produced from jujube fruit in Iran and the world (sponge cake, bread, snacks, drinks, vinegar, flour, beans, chips, oil and essence) are discussed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Jujube
  • functional
  • processing
  • medicinal